Bäverstigen (3-6 år) – Fjällvandring för de yngsta barnen
Bäverstigen börjar vid Risnäset, längst Funäsdalssjöns östra strand. Vintertid finner du här tre flacka skidspår, perfekta för barn i alla åldrar. Men nu under sommaren är det i stället för vandring med barn som du söker dig hit.
Stigen startar strax bakom marknadsplatsen och har en sträckning på ett par hundra meter. Det är en otroligt lätt promenad som bjuder på både roliga hinder och informativa skyltar om områdets djur. De allra minsta känner sig säkert klara med dagens vandring när ni väl kommit tillbaka till platsen för ledens start (Bäverstigen är en rundled), för de som fortsatt har spring kvar i benen hittar ni en mindre lekplats vid Risnäsets parkering.
Med de lite äldre barnen beger ni er med fördel vidare till nästa tips på listan, för både fjällkänsla och lunch/fika.
Andersborg från fjällparkeringen (5-9 år) – Vandringsled där barnens dagsform kan vå avgöra
Till Andersborgs våffelstuga är det inte mer än 1,6 km från fjällparkeringen. Men det är inte vilka kilometer som helst, då ni är ute på fjället i samma stund som ni klivit ut från bilen. Omgivningen är otrolig och ger banen en bekväm introduktion till tjusningen med fjällvandring.
Fjällparkeringen hittar ni ovanför Tänndalens skidcenter genom att ta av till höger från Rörosvägen upp längst Fjällvägen. Vägen är avgiftsbelagd och passage kostar 90 kr, vilka antingen kan erläggas kontant eller genom att Swisha till vägföreningen. Glöm inte att ange bilens registreringsnummer då det ibland sker stickkontroller.
Leden som sträcker sig upp mot Andersborg är väldigt lättvandrad och även mindre barn kan hänga med utan problem. Det finns gott om spångar och få svårare passager för de mindre. Antalet höjdmeter kan räknas till drygt 50-70 meter.
För större barn eller mer bekväma fjällvandrare kan ni med fördel svänga av från den raka leden och följa led 552, Andersborgsturen och istället räkna hem ca 6,5 km vandring efter ett stopp vid våffelstugan (trots att ledskyltarna skvallrar om annat). Likt Bäverstigen är Andersborgsleden en rundled som tar er tillbaka till ledens start.
Söker ni mer utmaning än så kan ni istället för fjällparkeringen söka er till Tänndalens skidcenter för ledens ordinarie startplats, vilket kommer ge er en vandring på 9,5 km.
Personligen tycker jag inte att de tre extra kilometrarna höjer upplevelsen, snarare tvärtom. Inledningen är bitvis ganska brant och du får räkna med en och annan mygga på din väg upp till trädgränsen. Börja då hellre vid fjällparkereringen och ta nyss nämnda 6,5km sträckning men lägg till toppturen upp för Storskarven (ger ca 2 km ytterligare vandring)
Oavsett vilken led ni väljer att färdas på kommer er vandring att ta er till höjdpunkten som är Andersborgs våffelstuga. Här bjuds kanske Funäsfjällens bästa våfflor ackompanjerade av en otrolig service. Ni beställer inne i stugan och kan sedan lugnt luta er tillbaka på uteserveringen innan ni serveras härligt frasiga våfflor. En våffla med sylt och grädde kostade i juli 2023 88 kr.
Säterturen från Djupvallen (5-9 år)
Djupvallen ligger några kilometer ovanför Bruksvallarna och nås precis som Andersborgs fjällparkering, via en avgiftsbelagd väg med vägbom. Betalning sker lättast med betalkort vid bommens automat, som låter dig välja mellan vägavgift (70 kr) eller vägavgift och fiskekort. Längst vägen finns flera populära och lättillgängliga fiskeplatser.
Väl uppe vid Djupvallen hittar ni lederna 158 Säterturen, 157 Mittåkläppen och 154 Gruvturen. Vilket ger er möjlighet att dela upp er om ni har barn som söker olika utmaningar. Mittåkläppen är en av Funäsfjällens populäraste leder då den bjuder en lättillgänglig topptur.
Men för de yngre, kanske mindre vana vandrarna är det Säterturen som stor i fokus. Räkna med en vandring som mer liknar en promenad i skogen än ex Andersborgs dito ovanför trädgränsen. Total sträcka 5 km.
Merparten av vandringen går över grusade vägar längst med fäbodar och blomster (om ni vandrar leden sommartid). Att illustrera Säterturen vid en skogspromenad gör den inte rättvis för naturen här är något annat och något extra. Ledens höjdpunkt är den fjäre kilometerns sträckning längst med Mittån som ni vandrar med Mittåkläppens hängande topp i blickfånget.
Leden är en rundled och vandringen slutar där ni startar, vid Djupvallens parkering och våffelstuga. Ta gärna ett stopp innan ni mätta sätter er i bilen för att åka hemåt.
Lämmelstigen i Hamra (3-6 år)
Lämmelstigen hittar ni på Hamras topp och kan antingen nås genom att ta sittliften upp eller genom att följa grusvägen uppför backen, som startar vid Hamra Fjällodge.
Bra att veta är att ni behöver lösa liftkort för att ta liften och att köp av liftkort kräver ett Axess-kort.
En enkelbiljett kostar 150 kr för vuxna, barn under 7 år åker gratis. Ett Axess-kort kostar 60 kr.
Lämmelstigen är en enkel vandringsled på 2 km som bjuder både vidsträckta vyer som äventyrlig lek. Längst leden finns ett antal stationer som klättring och balansgång såväl som lekfulla och informativa stationer om fjällens djur.
För pigga ben har ni ’Big bench’ en kort avstickare bort när leden vandrats färdigt.
Livsäterån vid Hållan (5-9 år)
Vid högsta Hållan startar en av de i mitt tycke, bästa vandringslederna i Funäsdalen. Och det gäller egentligen för både små och stora.
Bilen parkerar ni vid Hållan längst Rörosvägen. Kommer ni från Funäsdalen så tänk på att det är heldragna linjer, kör då ner mot Skarvsnäset och vänd för att köra tillbaka och kunna parkera.
Vandringsleden upp till Livsäterån som startar något uppför är 2,5km innan ni vänder och tar samma väg tillbaka som ni kom. Totalt kan ni räkna med ca 90 höjdmeter, vilket gör det till en ganska snäll vandring. Men vilken vandring sedan! Så snart de flesta höjdmeterarna uppför fjället är tagna kan ni förvänta er en oslagbar natur och utsikt över Skarvarna och Funäsdalen.
Väl uppe vid ån packar ni fram medhavd matsäck och lyssnar på det härligt porlande vattnet. En varm dag kan både små och stora utan problem svalka sig i det forsande fjällvattnet.