9 saker att göra i Funäsdalen

Funäsdalen är en by i Härjedalens nordvästra hörn som främst är känd för sin vintersäsong – även om allt fler också kommit att uppskatta dess rika sommarutbud. 

Byn är navet i det som brukar benämnas som Funäsfjällen, Skandinaviens största skidområde bestående av de sex skidorterna Funäsdalen, Bruksvallarna, Ramundberget, Tännäs och Fjällnäs. 

Att besöka Funäsfjällen är en upplevelse för livet. Såväl sommar som vinter levererar ett rikt aktivitetsutbud, med massor av roliga saker att göra för både stora och små. 

Här har jag samlat några av mina favoritupplevelser, uppdelade utifrån saker att göra på sommaren och saker att göra på vintern. Allt för att göra det lite lättare att välja Funäsdalen för din nästa resa. 

Saker att göra i Funäsdalen på sommaren

Funäsdalen och Funäsfjällen kommit att bli mest kända för sin vintersäsong, då flest människor visas här. Men sommarsäsongen är verkligen en slumrade skatt som väntar på att upptäckas av dig och din familj. Det här är våra bästa tips på saker att göra i Funäsdalen om sommaren:

Forsränning i Funäsdalen

Ta chansen att njuta av Funäsfjällen från vatten tillsammans med Jon och Maria på Strapatser. Tillsammans anordnar de en rad aktiviteter och guidade turer, däribland forsränning. Forsränningen är dessvärre väldigt beroende av säsong och erbjuds inte alltid under högsommaren till följd av den låga vattennivån. 

Att paddla kajak i vatten som fullkomligt forsar upp i ansiktet är en både rolig och utmanande aktivitet. Du behöver inte känna dig orolig om du aldrig provat forsränning förut, då paddlingen startar i lugnare vatten vartefter utmaningen skruvas upp. Paddlingen sker i regel i Ljusnedalssjön. Priset är 1195 kr per person och inkluderar då instruktör samt hyra av kajak, våtdräkt, flytväst och hjälm. 

Hyra och paddla kanot

Funäsfjällen bjuder på massor sjöar, åar och bäckar som fullkomligt bjuder in till paddling. Du kan hyra kanon i Funäsdalen hos:

  • Topsport i Funäsdalen
  • Strapatser
  • Puls Kajak & Kanotuthyrning i Tännån / Tänndalen
  • Hamra Sportshop i Tänndalen.

Flera av uthyrarna kan köra ut din kanon. Exempelvis tar Topsport i Funäsdalen 950 kr för hyra av en kanot, samtidigt som de hjälper dig ut på någon av de två Ljusnanturerna (korta- respektive långa Ljunsanturen), med utgångspunkt från Flon i Bruksvallarna. Turerna tar mellan 2-5 timmar beroende på längd och erfarenhet. Andra bra turer för paddling i Funäsfjällen:

  • Sjön Svansjön ovanför skidområdet i Tänndalen bjuder på en unik paddling. Njut av tystnaden och lugnet 1000 meter över havet
  • I Rogens naturreservat har du chansen att uppleva paddling “in the wild”, här kan du gör allt ifrån kortare dagsstrapatser till veckoturer som avslutas på på andra sidan norska gränsen
  • Paddla på Funäsdalssjön, starta vid Puls Kajaks äventyrsbarack som ligger snett mittemot kyrkan i Funäsdalen på Bergsgatan.   

Bäversafari

Ta chansen att gå på Bäversafari i Tännäs, särskilt de små brukar finna glädje i att smyga på bävern längst strandkanten. Även om aktiviteten vänder sig till barn så unga som 4 år är det bra om de hunnit bli något år till. Räkna med 1,5 km vandring i lättare terräng och att det sommartid är risk för mycket myg. 

Spela Golf i Funäsdalen

Nästa gång du ska till fjällen gör du bäst i att ta med dig golfklubborna, för chansen att njuta av äkta fjällgolf och en naturupplevelse utöver det vanliga. Funäsdalen erbjuder spel på två banor. 

Dels kan du spela golf på vackert belägna Ljusnedals Golfklubb. Ljusnedals GK är en 18-hålsbana upprättad 1972 som ligger vackert inramad mellan fjälltoppar och vatten. 

Klubbhuset hittar du i Ljusnedal, på Golbanevägen. Inte allt för långt ifrån VÄrdshuset Gyllene bocken.  

Dels hittar du också en 9-håls pay & play-bana i Ramundberget.

Har du inte spelat golf i fjällen tidigare, men vill spela i Funäsdalen är det bra att tänka på att banorna generellt är bättre mot slutet av säsongen. Kombinera med andra ord gärna en höstvandring med en golfrunda i augusti eller september.    

Myskoxecentrum

Sydost om Funäsdalen, på väg 311 strax norr om Tännäs hittar du Myskoxcentrum i Härjedalen. Här har du chansen att boka en guidad tur där du får lära dig mer om urtidsdjuret myskoxen och du utlovas en världsunik upplevelse som bara kan upplevas i Funäsfjällen. 

Det här är en aktivitet som lämpar sig väl både som sommartid och vintertid, men sommaren erbjuder ett större utbud av bokningsbara tider.  

Du behöver boka ditt besök i förväg, bokning kan göras direkt på Myskoxcentrums hemsida. Priserna är:

  • Barn som är 7 år eller yngre går in gratis
  • Barn som är 8-15 år betalar 115 kr 
  • Vuxna betalar 235 kr. 

Ett bokat besök på Myskoxcentrum varar i 1-1,5 timmar och du uppskattas inte behöva göra en längre vandring än 200 meter. Turen startar vid Härjebrygg i Tännäs för att sedan fortsätta ca 7 km längre bort. Det innebär att du bör ha tillgång till bil. I mån av plats kan du erbjudas plats i Myskoxcentrums guidebuss. 

Fjällvandring

Vy på led 558, Anderssjöåfallet

Att vandra i Funäsfjällen är ett avsnitt för sig. Ett tips är att inlägget Fem bra leder att vandra med barn i Funäsdalen som ger tips på några enkla leder som passar barnfamiljen.

Fiske

I Funäsdalen kan du fiska allt ifrån harr till röding och öring och om du trivs med att flugfiska så har du ett riktigt eldorado av spännande fiskevatten att se fram emot. Även du som hellre föredrar kastspö kommer att hitta rikligt med bra fiskevatten här. 

Totalt utlovas över 200 fjällsjöar och mer än 30 mil av strömmande vatten.

För att fiska i Funäsdalen köper du ett fiskepass, vilket ger dig access till alla fiskevatten i västra Härjedalen, vilka upplåtits för kortfiske. Priserna för säsongen 2022 är:

1 dag3 dagar7 dagarÅrskort
170 kr360 kr650 kr2 000 kr

Precis som vandringsledernas guldturer, har fisket i Funäsdalen sina guldvatten. Det här är leder som på många håll är anpassade för funktionshindrade. Gemensamt för dem alla är att de är både lättillgängliga och lättsamma att röra sig vid. Med andra ord perfekta för dig som fiskar med barn. 

Testa förslagsvis någon av dessa fiskevatten:

Tevesjön i Ljusnedal

Tevesjön hittar du på Ljusnans östra sida, strax innan ån rinner ut i Ljusnedalssjön. Här ges chans på gädda, öring, röding och harr.

Då öringen gärna söker sig ut i tjärnen under dagtid så kanske du vill hyra en båt för fisket? Båten hyr du hos Fiskedraget i Funäsdalen. 

Messmörtstjärn

Det här är en riktigt lättillgänglig fjällsjö. Den här sjön är svår att hitta på Google maps, men kör du längst Mittåkläppsvägen kan du parkera längst tjärnen. Tänk på att du bara tillåts fiska här med ett dygnskort, de andra fiskepassen är alltså inte giltiga här. 

Måns-Erstjärnen

Det här är en annan tjärn vilken du hittar längst Mittåkläppsvägen. Från det att du parkerat bilen har du en kort vandring på en dryg km. Här fiskar du lämpligen med flugfiskespö från kanten, eller med kastspö från bryggan. 

Cykla Mountainbike (MTB)

Utsikt från led 336, Panoraman.

Att cykla mountainbike i fjällen är en jättehäftig upplevelse och passar såväl nya som erfarna cyklister. Precis som många andra fjälldestinationer satsar Funäsfjällen hårt på att öka utbudet under sommarsäsongen, där stigcykling är en viktig nyckel. 

För dig som gäst innebär det att utbudet av cykelleder växer och att många befintliga leder & stigar förstärks och byggs om för att också möta en ökad efterfrågan. Faktum är att Funäsdalens mål är att kunna erbjuda Sveriges största cykelarena för fjällcykling.

Idag kan man erbjuda mer än 420 km cykelleder och stigar i Funäsfjällen. Totalt 328 km cykelleder, 130 km MTB-leder och tre stycken donwnhillområden varför vi vågar lova att det här finns något för alla. 

Sommartid förvandlas en stor del av längdskidspåren till härlig stigcykling av varierande svårighetsgrad. Ett tips är att parkera och utgå från Funäsdalens idrottsplats där flera korta och långa turer låter var och en skapa sin egen mountainbiketur. Tips på cykelturer som startar i Funäsdalen:

  • Vivallslänken (#2): en blå cykeltur som mäter 17,5 km och sträcker sig hela vägen upp till Bruksvallarna. Leden bjuder på varierat underlag med asfalt, singeltack och grusväg. Låt dig inte avskräckas av längden om du är ny som cyklist, längst sträckningen hittar du två stycken vindskydd för en stunds fika och återhämtning
  • Panoraman (#336): en kortare blå led på 5,5 km. Om du startat vid IP så cyklar du ner till Gondolen som tar dig upp till 1000 meter över havet. Uppe på fjället har du en fantastisk högfjällscykling med en mix av naturstigar och maskingrävda sträckor som tar dig runt fjället och tillbaka till Gondolen för vidare färd ned till byn
  • Ljusnanturen (#331): det här är en mer utmanande cykling än de två föregående och leden klassas som röd. Du cyklar längst Ljusnan mot Kåvan innan turen vänder tillbaka mot Ljusnedal

Saker att göra i Funäsdalen på vintern

Även om sommarsäsongen är fantastisk, är det framförallt vinter och skidåkning de flesta associerar med fjällvärlden. Så även i Funäsfjällen. Reser du hit på vintern är det till ett av Skandinaviens största skidområden du kommer. 

Trots sin storlek kan du få ha backarna för dig själv en vecka i mars

Det är de sex destinationerna Tänndalen, Tänndalsvallen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet som tillsammans ramar in det som kallas för Funäsfjällen. För dig som föredrar alpinåkning öppnar samtliga sex destinationer upp sig med ett och samma skipass. Skulle du bli mättad på att åka alpint, breder 30 mil längdspår ut sig över och runt de många fjälltopparna. 

Kan du tänka dig en bättre vinterkombination? 

Om det inte räcker så kanske något av våra tips på saker att göra i Funäsdalen på vintern lockar dig? 

Hyra skoter

Utbudet av skoteruthyrare i Funäsdalen är lika stort som utbudet av bra skoterleder. Att hyra en skoter är en fantastisk frihetskänsla och ett underbart sätt att uppleva fjällvärlden. 

Du hittar 61 mil skoterled i Funäsfjällen, varav 15 mil sträcker över högfjället. 

Här erbjuds du riktigt bra skoteråkning. Lederna är både breda och regelbundet preparerade. Skulle du ledsna på ledåkning kanske något av de två offpist-områdena kommer att locka. 

För dig som hyr skoter ingår alltid skoterledsavgift, lån av hjälm samt skoterkarta. 

Åka med Vesslan till Knallen

Det här är en väldigt uppskattad aktivitet att göra med de små. Ta bilen till hotellet i Bruksvallsliden, parkera finns bakom hotellet. Där vesselturen också startar. 

Vesslan går dagligen, förutsatt att Knallen är öppen. Du bokar plats på vesslan tidigast dagen innan resa, genom att ringa 0684-200 30. Var på plats en kvart innan avgång. Vesslan har 12 platser för sittande, samt möjlighet att ta upp till 10 tolkande skidåkare. 

Priserna för vintersäsongen 2022:

VuxenBarn (0-4 år)Barn (5-12 år)Tolka efter vesslan (miniålder 10 år)
200 kr enkel, 250 kr torgratis150 kr enkel, 180 kr tor170 kr

Väl uppe vid Knallen njuter du av gofika på 1050 meter över havet. Och du, missa inte Solskensturen under vårvintern! 

Du som tar vesslan upp till Knallen besparar dig 3,5 km klättring och har drygt 12 km fantastisk höjfjällsåkning att se fram emot på skidorna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *